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Request from: Troy G. McWilliams, P.E. (e-mail:tgm@bellsouth.net). McWilliams Engineering, 
1739 Saulter Road, Birmingham, AL 35209.

Reference: This request for interpretation refers to the requirements presented in ANSI/ASHRAE 
Standard 62-1999, Table 2.1, Outdoor Air Requirements For Ventilation- Commercial Facilities.

Background: In the design of office facilities, the basic design premise utilized in most instances 
is as follows. Where the space should be treated as a toilet space, i.e., minimum of 50 cfm per wc 
or urinal, the air is typically supplied by transfer air and using local mechanical exhaust to the out-
doors with no recirculation recommended. Where the space is typical office space, 20 cfm/person 
of outdoor air is adequate. Each restroom requires 50 cfm/wc transfer air, to compensate for the 
50 cfm/wc air exhausted to the outdoors.

Interpretation: For an office building with 20 people, a male and female restroom each with one 
water closet supplied entirely by transfer air from the adjacent office space, served by a single 
zone rooftop unit, the total outside air required would be calculated as: 20 people x 20 
cfm/person = 400 cfm. 

Question: Is Mr. McWilliams Interpretation correct?

Answer: Yes, but with the caveats in the Comment below.

Comment: The Interpretation is correct in that the outdoor air intake requirement for the building 
is not increased by the exhaust air requirement for the toilets. (The outdoor air intake may need to 
be increased if the exhaust requirement exceeds the outdoor air requirement based on the Table 2 
rates, but the standard does not specifically require the provision of outdoor air to meet exhaust air 
requirements.)

However, it is important to note that the determination of the outdoor air requirement for the 
office space is generally more complicated than multiplying the number of people by 20 cfm/per-
son. Table 2 contains the outdoor air requirements to be delivered to the occupants, and the fol-
lowing effects must be considered in order to determine outdoor air intake rates that comply with 
the standard. As discussed in Section 6.1.3.3 of the standard, the outdoor air requirements in Table 
2 are based on a ventilation effectiveness of 100%. If the ventilation effectiveness in the space 
were different from 100%, the outdoor air intake at the unit would need to be adjusted. Also, if the 
system serves more than one space, then Section 6.1.3.1 applies and the multiple spaces equation 
must be used to calculate the required outdoor air intake.


